ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού , έτσι και ο ρατσισμός στα σχολεία. Αυτό το είδος ρατσισμού αποτελεί ενα σοβαρό και σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα στις μέρες μας , το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Σε πολλά σχολεία της χώρας μας, εκδηλώνεται ρατσισμός είτε με την άσκηση σωματικής είτε λεκτικής κυρίως βίας. Η βια αυτή ασκείται κυρίως σε παιδιά με νοητικά προβλήματα ή σε μη ιθαγενείς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν έχει γεννηθεί για να μισεί έναν άνθρωπο για το χρώμα του, τη θρησκεία του ή για τα προσωπικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει, για παράδειγμα στο σπίτι. Τα παιδιά μαθαίνουν να μισούν και να το εκδηλώνουν με άσχημες πράξεις από μικρή ηλικία.Σημαντικό ρόλο παλιζει η οικογένια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζεί και μεγαλόνει ένα παίδι.Εν συντομία, οι μαθητές βιώνουν αυτό το ρατσισμό στα σχολεία και αυτό έχει ως αποτ΄ρλρσμα να εμποδίζει τους μαθητές στους οποίους ασκείται, να αφοσιωθούνουν στα μαθήματά τους και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους οποίους έχουν βάλει για την δικιά τους επιτυχία στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, στο δικό μου σχολείο ο ρατσισμός και η βία δεν είναι τόσο εντομη όσο σε άλλα μεγαλύτερα σχολεία. Πιστεύω ότι όλοι οι μαθητές είμαστε αγαπημένοι και εκτιμάμε ο ένας τον άλλον.Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις , διότι υπάρχει μεγάλη άυξηση καθημερινά στη λεκτική βία και όχι τόσο στη σωματιή. Πολλά παιδιά μπορεί να δεχτούν “bullying’’ επειδή φόρεσαν ποιο φθηνά ρούχα από τα υπόλοιπα ή επειδή αντιμετοπίζουν κάποια σοβαρά προβλήματα και αυτό τους κάνει να νοιώθουν άβολα και ανασφαλείς ,επειδή δεν μπορούν να τους αποδεχτούν για αυτό που πραγματικά είναι.

Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι όλοι μαζί να οργανωθούμε και να υποστιρίξουμε ο ένας τον άλλο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να μεθώσουμε το ρατσισμό στα σχολεία.

Λ.Π.