ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

 

Η Γ΄ Τάξη του Γυμνασίου Κατούνας συμμετείχε στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στις 04 και 05 Μαΐου, στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στην πόλη του Ναυπλίου και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

 

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα, με τα Κυκλώπεια Τείχη, τείχη φτιαγμένα από γίγαντες.

 

Ο μύθος αναφέρει ότι ο ιδρυτής των Μυκηνών Περσέας ήταν αυτός που ανέθεσε στους Κύκλωπες, τα τεράστια μυθικά όντα από τη Μικρά Ασία, να κτίσουν τα τείχη -γι' αυτό και ονομάστηκαν Κυκλώπεια. Τα σωζόμενα ερείπια – οι δύο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι, ο θησαυρός του Ατρέα, ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων και άλλα πολλά – αντανακλούν μέχρι και σήμερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Εδώ η ιστορία δίνει ισχυρό «παρών».

 

Επίσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών μέσω των εκθεμάτων του και με τις πληροφορίες της ξεναγού μας γνωρίσαμε το πώς ζούσαν οι Μυκηναίοι, τις μεταθανάτιες αντιλήψεις τους , αλλά και τα επιτεύγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού, που επέδρασαν καθοριστικά στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων.

 

Η επίσκεψη στο θολωτό τάφο του Ατρέως- Αγαμέμνονα μας άφησε έκθαμβους, τόσο για την δυσκολία κατασκευής του όσο και για το μέγεθός του.

 

Φεύγοντας από τις Μυκήνες και κατευθυνόμενοι στο Ναύπλιο η πρώτη μας στάση ήταν στο Παλαμήδι. Ο λόφος πάνω στον οποίο δεσπόζει το στολίδι της πόλης σε ύψος 220 μέτρων πήρε το όνομα του από τον οµηρικό ήρωα Παλαµήδη, που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, αλλά δεν επέστρεψε, αφού δολοφονήθηκε μετά από κατηγορία του Οδυσσέα για προδοσία. Λέγεται ότι η δημιουργία του κάστρου οφείλεται στον Βενετό αρχιστράτηγο Μποροζίνι, ο οποίος το οραματίστηκε το 1686. Στον Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα, με τον ομώνυμο ναό, θα δει κάποιος το κελί όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η θέα από το επιβλητικό φρούριο ήταν απίστευτη!

 

Αργά το απόγευμα, περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, που αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Εκεί αποβιβάστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας στις 8 Ιανουαρίου 1828. Τρία χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

 

Διασχίσαμε το Μεγάλο Δρόμο που ανοίχτηκε με πρωτοβουλία του Καποδίστρια και τις προτροπές του Βούλγαρη και συνέδεε την αρχή της πόλης του Ναυπλίου με την πλατεία Συντάγματος. Είναι ο αρχαιότερος δρόμος του κλασικισμού στην Ελλάδα με οπτική απόληξη το μνημειακό βενετσιάνικο παλάτι (το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο). Τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα εντυπωσιακά Νεοκλασικά διώροφα χαρίζουν απλόχερα εικόνες απαράμιλλης γραφικότητας και προκαλούν έντονα συναισθήματα.

 

Την επόμενη ημέρα επισκεφτήκαμε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 13.000 θεατές. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα στην πλαγιά του Κυνόρτυου΄Ορους,  για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου και αποτελεί τυπικό στοιχείο της θρησκείας των Αρχαίων Ελλήνων. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν το δέος και τον θαυμασμό που αισθάνεσαι καθώς μπαίνεις σε αυτόν τον μαγικό χώρο.

 

Γυρίσαμε στην Κατούνα γεμάτοι θετικά συναισθήματα, εμπειρίες και υπερηφάνεια για τον πολιτισμό μας!